Vals

Valsestegene:

Vals er en ganske rolig dans, med flytende og fine bevegelser. Vals kan danses i ulike varianter (engelsk vals er roligere enn wienervals som er kjent som «rundvals». Itillegg danses det vals til folkemusikk og i flere formasjoner – på Operaballet danser vi f.eks blomstervals basert på en firetur fra Romerike som går i valsetakt).
Gjennomgående i valsen er at man tar et trinn til siden, setter det andre inntil hvorpå man svikter (bøying og strekking) slik at kroppen «gynger» (avhengig av valsetype svikter man en eller to ganger).

Filmsnutter:

Historie:

Vals kom på slutten av 1700-tallet og ble den nye moten blant ungdom av borgerskapet. Det tok mye lengre tid før den ble godtatt ved hoff og i adelskretser. Vals ble betraktet som dansen der man «gjorde offentlig det man gjør etter at soveromsdøren er lukket». Ved det prøyssiske hoff satte de i 1794 forbud mot denne usømmelige dansen.  Men valsen ble en landeplage ut 1800-tallet og ble danset i alle mulige varianter  som siden har gått tapt eller ikke lengre er i bruk. Valsen lever videre i beste velgående, og på ballet vil det bli danset flere typer vals.

Galopp og polka blir det også på ballet. De er raske danser og ble nok til da man skulle danse vals i 2/4 takt!