Polonaise

Oppstilling:

Parvis oppstilling etter hverandre på rekke. Jenter på høyre side av sin partner. Jenta legger sin venstre hånd i guttens høyre hånd, ved å legge hånden elegant over mannens pekefingerrygg (gutten holder sin hånd vertikalt fremover, litt ut fra kroppen).

Polonaise stegene:

I polonaisen benytter vi glidende gåtrinn til musikken som er i 3/4 takt.
Paret følger rekken, og dansemester vil lede an i ulike formasjoner. Blant annet er det en vanlig tur at rekken går opp midt på dansegulvet og i den ene enden ledes annethver par til å gå hhv. til høyre og venstre ned dansegulvet for så å møtes og ta sammen to og to par i bredden neste gang rekken går opp dansegulvet. Paret kan også ledes til å slippe taket og stå mot hverandre mens parene bakenfor danser mellom (før de stiller seg opp på på motstående rekker for parene bak seg igjen).

Filmsnutter:

Historie:

Polonaise er en polsk dans med det opprinnelige navn Chodzony, som ble danset, ikke bare marsjert. Polonaisen ble svært populær, særlig blant polske militære, og ble snart alle store balls åpningsdans. Den er fremdeles knyttet til åpningen av store festligheter. Polonaise går i 3/4 takt, og glidende gåsteg benyttes.